Malzemeler
Hamuru için:- 7 ya da 8 su bardağı un
- 1 su bardağı ılık su
- 1 fiske kadar tuz
- 4-5 tane yumurta (iriliğine göre)
- İç harcı için;
- Yarım kilo az yağlı kıyma
- 1 küçük kâse margarinli sıvı yağ karışımı
- Yufkaların haşlanması için;
- 3 yemek kaşığı sıvıyağ
- 4 litre sıcak su
- 4 litre soğuk su
- 1 tatlı kaşığı tuz
Hazırlanışı;
Su böreği hazırlıklarına başlarken öncelikle bütün
malzemeyi için alabilecek bir yoğurma kabı alınız. İçerisine 1 su
bardağı kadar ılık suyla beraber diğer malzemeleri ekleyin ve hamuru
kulak memesi kıvamına gelene dek iyice yoğurunuz.
Hamur iyice yoğrulduktan sonra hamurdan 8 tane bezeler elde ediniz.
Bezelerin büyüklüğü avuç içi kadar olmasına dikkat ediniz. Hamur bir
kenarda dinlenirken sizde su böreğinin pişeceği tepsiyi yağlayınız.
Devamında ise yağlanmış tepisinin büyüklüğü kadar bezelerden bir
tanesini açınız. Diğer bezeleri de aynı şekilde açıp temiz bir örtünün
üzerine seriniz. Hamurların yapışmaması için üst üste gelmeyecek şekilde
dizmeye önem veriniz.
Geniş ve derin bir tencere alınız ve içerisine 4 litre suyu ekleyip
kaynamaya bırakınız. Su kaynayınca içerisine tuz ve yağ ilavesi yapınız.
Su bu şekilde bir taşım kaynadıktan sonra içerisi bir beze açılmış
hamuru ilave ediniz ve 1-2 dakika kadar pişirmeye bırakınız.
Diğer taraftan ayrı bir tencere alın ve içerisine 4 litre soğuk su ilave ediniz.
Bir kevgir yardımıyla sıcak suda haşlanan hamuru alın ve diğer tencerede ki soğuk suyun içerisine dikkatli şekilde bırakınız.
Soğuk suda beklemiş hamurları yağlanmış tepsinin üzerine teker,
teker diziniz. Yalnız hamurların 4’ncü katına gelindiğinde kıymalı karışımdan serpiştiriniz. Tekrar üstüne soğuk suda beklettiğiniz
hamurları yerleştiriniz.
Bütün yufkalar dizildikten sonra böreğin üzerine hafifçe bastırınız.
Ardından yağlı karışımı kolay sürülmesi için bir fırçadan yardım alınız
ve böreğin üzerine sürünüz.
Ocağın ateşini orta ısıda ayarlayın ve içerisinde börek olan tepsiyi
sürekli çevirerek pişiriniz. Altı pişen hamuru başka bir tepsinin
üzerine ters düz şeklinde çeviriniz. Önce bir tarafını sonra diğer
tarafını pişirerek işlemi bitiriniz. Pişmiş olan su böreğinizi
servis tabaklarına alın ve servis yapınız. İsterseniz böreğin iç
harcını kıymalı, ıspanaklı veya patatesli şekilde de yapabilirsiniz.
AFİYET OLSUN…
Yorumlar
Yorum Gönder