Aşure - Nasıl Yapılır - Tarif

Aşure Malzemeleri
  • 3-4 su bardağı aşurelik buğday
  • 2 su bardağı haşlanmış nohut
  • 2 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
  • 20 adet kuru kayısı
  • ½ su bardağı kuru üzüm ( sultaniye )
  • 1 adet portakal kabuğu rendesi
  • 10-15 adet kuru incir
  • 1 paket vanilya
  • 1 tutam tuz
  • 4-5 su bardağı toz şeker
  • ½ su bardağı kuş üzümü

Üzeri için Malzemeler
  • Fındık
  • Ceviz
  • Kuş üzümü
  • Nar
  • Dolmalık fıstık
  • Tarçın

Hazırlanış

Akşamdan buğdayı suyu berrak oluncaya kadar iyice yıkayın. Üzerini geçecek kadar su koyup 5 dakika kaynatın, kapağını kapatıp bir gece bekletin.
Ertesi gün buğdaylara su ilave edip yumuşayana kadar orta ateşte kaynatın suyu azaldıkça sıcak su ilave edin.
Sırasıyla içine haşlanmış nohutları kuru fasulyeyi koyup kaynatın.
Suda beklettiğiniz kuru üzümleri süzüp ilave edin. Portakal kabuğu rendesi, kuş üzümünü ilave edip karıştırın. Şekerini ilave edin ve 5 dakika daha kaynatın.
Kuru kayısıları, tuzu ve vanilyayı ekleyin.
Aynı zamanda incirleri küçük küpler halinde doğrayın ayrı bir kapta suda haşlayın süzün ve tencereye ilave edin. Sıcak olarak kaplara paylaştırın.

Soğuduktan sonra üzerlerini dilediğiniz malzemelerle süsleyip soğuk servis edin. 

Yorumlar